Vi har nå et lavt rentenivå i landet, og privatøkonomien er jevnt over god. Denne kombinasjonen gjør at folk flest tar opp mer lån enn tidligere. Vi låner til bolig og bil, samt øker kredittkortgjeld og forbrukslån. Dagens Næringsliv meldte 22. april at denne utviklingen bekymrer Finanstilsynet.
Hovedtrekk i rapporten «Finansielt utsyn»
Dagens Næringsliv refererer til Finanstilsynets rapport, som viser Finanstilsynets bekymring over dagens utvikling. Det er familieøkonomien som bekymrer mest. Dette da gjeldstyngden til folk øker, og er høyt, i forhold til den verdiskapningen vi har i landet. Sammenlignet med folks inntekter er gjeldsandelen økt atskillig mer enn inntekt. I tillegg til dette har prisene på bolig steget betraktelig, og det med bakgrunn i etterspørselen. Årsakene til dette er flere, men det kan nevnes lav rente, lav boligskatt og lav arbeidsløshet. Samtidig bemerkes det at banker har lempet på praksisen ved utlån av forbrukslån og andre kreditter. Denne utviklingen støttes også av undersøkelser fra Norges Bank har foretatt.
Bekymring
Det ser ut som de lave rentene vil holde seg en tid fremover, og har du for eksempel bolig – eller forbrukslån er dette i utgangspunktet en god nyhet. Bekymringen Finanstilsynet har er at en slik situasjon kan friste folk til å ta opp enda mer lån. Spesielt er dette bekymringsfullt om boligprisene fortsetter å stige, eller holder seg høye. Familier med høy gjeld kan ende opp med enda mer gjeld enn i dag. Historien viser at har man mer penger tilgjengelig vil dette også øke etterspørsel etter tjenester eller varer. Dette er ikke en utvikling man ønsker, da den ikke er bærekraftig over tid. En slik utvikling vil over tid føre til risiko for tilbakeslag og man får da en mer ustabil finansiell situasjon. Det kan være verdt å ha denne informasjonen, og bekymringene fra Finanstilsynet, i bakhodet om en sitter og vurderer å ta opp nye lån.