Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, og tas som regel opp alene. Når det er sagt; noen tar opp forbrukslån sammen med noen. Det kalles en medlåner. Det er både fordeler og ulemper med å ha en medlåner. Derfor må begge søkerne være nøye med å sjekke ut denne ordningen før man søker.

En medlåner

De aller fleste av oss har hørt om en kausjonist. Det er en person som garanterer for deg på enkelte lån. Det gjelder spesielt ordinære banklån som krever sikkerhet. Har man ikke noe å stille i pant er en kausjonist løsningen. Kausjonisten har ikke noe med lånet å gjøre så lenge du betaler. Det er først om betalingen uteblir at kausjonisten blir stilt til ansvar for lånesummen. Forbrukslån sammen med en medlåner er annerledes. Lånetaker og medlåner er felles ansvarlig for hele lånet, og betalingen. Begge skal føre lånet på selvangivelsen, og ha skattefradrag for betalte renteutgifter.

Les også: Forbrukslån sammen med ektefelle.

Fordeler og ulemper med medlåner

Å ha en medlåner på et forbrukslån har sine fordeler og ulemper. Derfor er det viktig å vurdere nøye hvem du tar opp lånet sammen med. Tar du og samboer/ektefelle opp lånet sammen er det en fordel for begge. Dette da en ofte får bedre rente på et forbrukslån om en har medlåner. Det får man fordi begge kredittvurderes, og det gir en bedre kredittsjekk samlet sett. I tillegg vil skattefradraget holdes innen «husholdningen». Å ta opp forbrukslån sammen med venner/bekjente kan bli problematisk over tid. Tar du opp et lån får du hele lånesummen. Medlåneren får kun fordelen ved skattefradraget. Så selv om du betaler alle terminene vil du ikke få fullt fradrag for renteutgiftene. Tenk derfor godt gjennom en slik løsning før den benyttes. Gjør gjerne en privat avtale med medlåner om hvordan dere kan løse skattefradraget.

Dinside.no: Samboere må dele rentefradraget selv.