Du har kanskje hørt om enten finansagenter, lånemeglere, finansmeglere, låneagenter eller låneformidlere. Dette er bare flere navn på akkurat samme type selskap. Enkelt forklart er en finansagent et mellomledd mellom kunden og banken. Det kan i utgangspunktet virke litt unødvendig, og mange tror dette er et fordyrende mellomledd. Det er ikke riktig. Finansagenter innhenter flere tilbud på forbrukslån for den som søker, og gjør jobben enklere for kunden.
Et typisk selskap som driver med dette, vil for eksempel samarbeide med kanskje 8 forskjellige banker (les om Lendo som samarbeider med 8 banker). I stedet for at du søker til hver enkelt av disse 8, sender du kun én søknad til finansagenten.
Tar du opp et forbrukslån via en finansagent, er kundeforholdet ditt likevel til den banken som utsteder lånet. Finansagenten har ikke noe juridisk ansvar, verken for deg som kunde eller for banken. Den eneste funksjonen de har, er å gjøre din jobb enklere når du skal finne det beste lånet.
Hvorfor bruke en finansagent?
I mange tilfeller øker sjansene for å få innvilget forbrukslånet dersom man bruker en finansagent. Det kan også skje at søkeren får bedre betingelser enn om han hadde søkt på egenhånd. Bankene vet at de sannsynligvis konkurrerer med flere, mår søknaden kommer via en agent. Dermed legger enkelte av dem seg ekstra i selene for å komme med det beste tilbudet. Forskjellene er neppe så store, men alle besparelser er verdt å få med seg.
Finansagenter som fremskaffer mange lånetilbud, gjør det enklere for deg å sammenligne de forskjellige lånene. Vi anbefaler sterkt at du som søker tar deg tid til dette. Forbrukslån uten sikkerhet er ikke de billigste lånene. Dermed er det ekstra viktig å finne det lånet som har lavest kostnader. Agenten er også upartisk og kan gi deg gode råd om du trenger det. De har som regel lang erfaring med alle typer banker og bankkunder.
De aller fleste finansagentene er også tilgjengelige på telefon og per epost, dersom du har spørsmål du lurer på. De holder også øye med utviklingen i markedet, og har derfor kunnskapene til å vite hva som er de beste tilbudene. Dette kan komme til nytte for deg når du tar opp lån, og også dersom du senere vil refinansiere.
Koster det noe å bruke en finansagent?
I henhold til Finansavtaleloven har ikke finansagenten anledning til å belaste søkeren med kostnader. Tjenestene er rett og slett gratis for deg. I stedet får agenten betalt av bankene de samarbeider med. Dersom du for eksempel mottar et tilbud via agenten Centum Finans, om forbrukslån fra 10 forskjellige banker og velger lånet fra yA Bank, betaler yA Bank provisjon til agenten. De andre 9 bankene betaler ingenting. Denne provisjonen er et lite tap på inntektene til banken, og gjør på ingen måte ditt lån dyrere. Som regel tvert i mot.
Finansagentens provisjoner er nok de samme, uansett bank. Dermed trenger man heller ikke tro at agenten ”pusher” et bestemt lån, fordi de får bedre betalt. Du kan uansett selv se hvilket tilbud som inneholder de beste betingelsene. Alle tilbud presenteres oversiktlig, der renter og kostnader er tatt med. Dersom finansagenten skulle anbefale deg å ta et lån som er dyrere enn et annet, ville jo du avsløre dette med en gang. Dette ville vært et klart brudd på retningslinjene fra Finanstilsynet, og noe som hadde landet agenten i problemer.
Når du søker om forbrukslån, har du i alle tilfeller ingen forpliktelser ut over det å oppgi korrekte opplysninger. Det koster aldri noe å søke og verken bankene eller agentene har noen som helst anledning til å presse deg til å akseptere et lån. Om du velger å ikke låne, eller bruke en annen agent eller bank, er dette helt opp til deg (se anbefalte banker og les omtaler).
Forskjellene på finansagenter
Hos oss finner du en god oversikt over de beste finansagentene i Norge. Vi legger til eventuelle nykommere som vi synes har konkurransedyktige tilbud, og oppdaterer informasjon om de som allerede ligger inne på sidene. Alle finansagenter har en egne omtale, der du enkelt kan lese om hver enkelt sine tjenester. Vi anbefaler at du tar deg tid til dette, og også skaffer deg oversikt over hvilke banker som opererer i markedet.
Forskjellene mellom agentene ligger for det meste i hvilke banker de samarbeider med, og hvor mange banker det er snakk om. Lendo er en av de ledende i landet, og eies for øvrig av Schibsted (som også eier Finn.no, Aftenposten og VG). De innhenter opp til 12 forskjellige tilbud på dine vegne, fra kjente og konkurransedyktige banker. Lendo har lang erfaring og hjelper deg gjerne med å refinansiere dyre smålån eller gjeld fra kredittkort, i tillegg til å formidle forbrukslån.
Flere andre finansagenter innheter tilbud fra så mange som ti banker, mens enkelte fokuserer på færre. At en finansagent samarbeider med for eksempel bare tre banker, betyr ikke nødvendigvis at agenten er noe dårligere enn de andre. Dette kan likegodt skyldes at agenten formidler spesielle typer lån. Som nevnt er det uansett helt uforpliktende for deg å søke, om så via alle agenter og banker. Finansagentene gir deg bare et utvidet tilbud på en enklere måte.
Agenter som Centum Finans og nevnes ofte når man snakker om de beste, mens for eksempel Online24 har flere annerledes låneprodukter. Der går det an å få et forbrukslån som fungerer mer som en kontokreditt. Zen Banking bør også nevnes. Denne agenten innhenter tilbud på forbrukslån, også for de som har betalingsanmerkninger. Vilkårene er noe annerledes, men muligheten er absolutt til stede.
Hvordan søke via en finansagent
Søknadsprosessen er stort sett akkurat den samme som om du søker til hver enkelt bank. Opplysningene du må oppgi er stort sett personalia (navn, adresse, fødselsnummer og lignende) m.m.
Søknaden sendes videre til alle banker som finansagenten samarbeider med. Det blir foretatt en kredittvurdering av søkeren. Har du betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, er det nesten garantert at du får nei på søknaden. Vær derfor ekstra påpasselig med å ikke komme i slike situasjoner. Har du allerede forbrukslån eller kredittgjeld du sliter med, bør du vurdere å refinansiere dette eller prøve å banke ned gjelda lenge før du tar opp nye lån.
De fleste finansagenter og banker lar deg søke sammen med en annen person. Denne kalles en ”medlåner”, der begge to blir juridisk ansvarlige for lånet. Er man to om det, øker sjansene for at lånet går i orden, og i noen tilfeller får man bedre betingelser som et resultat av større sikkerhet for banken (to inntekter har bedre forutsetninger for å betjene lånet, enn kun én inntekt). Vær oppmerksom på at dette ikke alltid er en god idé. Det finnes nok av både samboere og venner som har kranglet om penger før.