Gjennom året har Norges Bank møter hver sjette uke for å vurdere hva styringsrenta skal ligge på. De siste 2 årene har styringsrenta vært stabil, men 11. desember 2014 ble den satt ned med 0,25%. Denne rentenedgangen kan ha betydning også for deg med forbrukslån.
Styringsrenta vurderes utfra mange faktorer
Alle banker har en konto i Norges Bank, såkalt foliekonto. Der skal bankene ha sitt overskudd og reservekapital. Styringsrenta er den renten bankene får fra Norges Bank på innskudd og lån. Når Norges Bank bestemmer hva som skal skje med styringsrenta vurderer de mange faktorer. Det internasjonale økonomiske markedet er viktig i denne sammenhengen, og samtidig er Norges økonomiske situasjon inkludert. Nå i desember kom endringen bl.a. som en følge av fall i oljeprisen, men også som en følge av andres land økonomiske situasjon og rentenivå. Når styringsrenta endres kan det få utslag på forbrukslån.
Påvirkning på din lommebok
2014 er året da vi har satt lånerekord i Norge. Boliglån er den største andelen, men rundt 26% av total mengde lån er forbrukslån, billån og andre typer lån. Nå når styringsrenta er gått ned vil nok en del banker følge etter og sette ned rentene på lån. Bankene er ikke forpliktet ved lov til dette, da de også må se på rentenivået i forhold til hvilken inntjening de da vil få. Går rentene på lånene dine ned vil det merkes over tid om du har stort lån. Har man en liten kreditt på kr 5 000 vil man ikke merke noe særlig til dette. Er du lånekunde vil det lønne seg å følge med på styringsrenta. Husk; det er mulig å prute renter ned, selv om banken har et generelt rentenivå.